Tips Bercuti Ke Bandung Terbaru

Kalau teringat Bandung, Indonesia mesti akan ingat shopping. Bandung ialah syurga membeli-belah bagi keluarga wanita. Perwira pun tidak ketinggalan juga. Ramai yang tanya trik apa yang perlu merencanakan tahu sekiranya bercuti yang sana. Menjadi aku nak berkongsi terbatas pengalaman hamba ketika mengaso di kian tahun terjeblos. Insha Allah ada rezeki nanti, saya akan cukup lagi di sana.

1. Sediakan jadual matawang IDR (Indonesia Rupiah) - RM

Pertama sungguh, korang mengidap sediakan jadual matawang semesta kita (RM) dengan IDR. Ini bagi menyenangkan korang ketika aktiviti membeli-belah nanti. Jadi tidak perlulah korang nak berdasar kepada application di handphone semata.



2. Hati-hati dengan pencopek pisah

Seperti yang korang sedia maklum, kalau nak membeli-belah di Pasar Mutakhir, silah bertenggang dengan si pencopek uncang. Bila korang masuk selalu dalam bangunan Pasar trendi, pengawal yang jaga bakal ingatkan korang untuk jangan mendedahkan super beg tangan atau beg duit korang. Almaklumlah, korang tengah bergelar jutawan lekas kat kian. Kalau mampu beg tangan halakan di hadapan badan. Bagi lelaki pula, beg duit adab letakkan di poket pendahuluan.

3. Berkeras sekiranya tidak mahu borong

Bila korang kat sana nanti, jangan terkejut lamun korang nampak sangat heboh kanak-kanak yang menjual keychain, fridge magnet dan berbagai jenis barang untuk oleh-oleh. Bukan awang saja, orang tua pun padat.

4. Terhenti menawar bahwa rasa kudu



Bab terhenti menawar ni kalau korang rasa perlu saja. Suri kalau korang memang bertolak Pasar Trendi untuk tujuan memborong segala jenis kira-kira yang terselip, okay korang minta la kurang. Namun demikian bagi awak, barang kat situ dah memang sederhana. Dan kalau korang nak survey martabat kat di setiap kedai yang korang merasuk tu, saya nasihatkan lupakanlah. Sebab terlalu banyak lapo sampai korang boleh salah jalan batil. Melainkan korang boleh pulih kedai mana yang korang masuk pra tu. Pangkat lebih kurang tentu je. Bagus masuk kedai tu serta terus belanja.

5. Teksi dan tambangan kenderaan

Gue nasihatkan sewa kereta di bandung bagi hari baru korang dalam Bandung, merupakan lebih bagus korang carter teksi sekadar. Sebab bahwa di Pasar Segar, korang bakal memerlukan ahad hari utk berada pada sana. Jika sewa sarana dan supir, memang membazir. Seharian korang akan berada di kian. Tapi jika rasa produk yang korang nak borong tu terlalu banyak, so sewa je la medium. Dan kira siapa-siapa yang nak tinggal landas teksi di sana, silalah pilih teksi yang terdapat meter. Nak lebih luput naik la teksi BLUEBIRD. Driver teksi ni takkan menipu. Tapi kalau driver teksi yang tak tersedia guna meter, siap sedia dalam kena tipu. Haha! Ini pengalaman aku sendiri. Dikarenakan terlalu rimas dengan peminta sedekah yang kerumun abdi sebaik sekadar keluar mulai Pasar Mutakhir, kami terus saja turun teksi yang ada tanpa tengok teksi tu tersedia meter di tak. Serta akhirnya.... kita kena cekik darah kaw-kaw. Kuajaq tepat! Ini pengajaran buat saya! Untuk ke factory outlets dan tempat-tempat lain, pertama la korang sewa kenderaan dan supir. Sebab yang ni nanti korang langsung stop by banyak teritori. Baru la berbaloi kewajiban khidmat supir.

Write a comment

Comments: 0